Jobba med insidan för att få en fantastisk hud och päls

Fin hundpäls

Vad påverkar pälsens kondition?

Det är något speciellt med en alert hund. Det är glimten i ögat, kraften i steget och framförallt en skimrande vacker päls. Det är ett sätt att se att hundens hälsa är god och vad som händer både på hundens insida och utsida. Det finns några andra faktorer som spelar en stor roll för din hunds hud- och pälshälsa:

  • Ärftlighet
  • Utfodring
  • Inre och yttre parasiter
  • Hundens normala hälsa
  • Pälsvård

Även om genetiken påverkar tjockleken, färgen och strukturen på hundens päls gör ditt omhändertagande stor betydelse i hundens hud- och pälshälsa.

Balanserat foder bildar bättre päls

Att utfodra din hund med ett kvalitetsfoder är en av de bästa saker du kan göra för din hunds hud- och pälshälsa. Trots att hundar kan vara allätare så trivs de bäst av att vara köttätare. De behöver protein som kommer ifrån animaliskt baserade proteinkällor. Päls är faktiskt gjort att 95% protein! Ungefär 30% av de animaliska proteinerna används just för pälsens tillväxt under vissa säsongen.

Premiumfoder är noggrant framtagna med högkvalitativa ingredienser och är kompletta och balanserade. Ingredienserna i premiumfoder har hög smältbarhet så att din hunds kropp får den näring den behöver. ”Billigare” foder har oftast råvaror med sämre kvalitet och även proteinkällor som är hämtade från helt fel ställe.

Fett ger pälsen glans!

Nya studier visar att vissa fettsyror spelar en stor roll i hud- och pälshälsan. Både veterinärer och nutritionister vet att ett foder som har vitaminrik fiskolja kan hjälpa till att uppnå och underhålla en vacker skimrande päls.

Jobba med hundens yttre

För att få en så bra päls som möjligt på din hund är det viktigt att den inre hälsan är god. Regelbunden omskötsel av pälsen hjälper till vid fällning samt tar bort smuts, matthet och fördelar pälsens fetter. Det ger dig också en chans att kolla din hunds yttre hälsa, upptäcka hudproblem i god tid och självklart är det en mysig stund för dig och din hund.

När din hund blir äldre kan dennes hud bli mer känsligt. Välj ett mildare schampo till din äldre hund. Använd inte schampo för människor eftersom det kan vara för starkt för alla hundars hud. Att skölja noggrant är en av de viktigaste delarna när du tvättar din hund.  Schampo som lämnas kvar i pälsen kan bli irriterande.

Att vara uppmärksam på din hunds hud- och pälshälsa från insidan och utåt ger en frisk och livlig hund varje dag!