Lexikon

Hundar på rad

Protein

Proteinkällor i djurfoder inkluderar t.ex. kyckling, lamm, fisk och vissa vegetabiliska som majsgluten, vetegluten och soja. Protein har många funktioner i kroppen men en av de mest viktiga är att tillgodose hud, päls, klor, muskler, senor, ligament och brosk med aminosyror. Protein spelar också en viktig roll i hormonproduktionen.

Hundar utfodras bäst som köttätare, vilket menas att aminosyrorna inte hittas i vegetabiliska proteiner som majsgluten, vetegluten och soja.

Kolhydrater

Kolhydrater hittar vi i växter och spannmål. Kolhydrater finns även i stärkelse (som t.ex. socker) och fibrer som ger energi. Stärkelse är gjort på varierande typer av socker, som glukos och fruktos. Detta socker kan lätt ombildas av hunden genom tarmkanalen till energi.

Fibrer kan fermenteras i hundens tarm av bakterier till kortkedjade fettsyror beroende på deras jäsbarhet. Fiberkällor med hög jäsbarhet ger upphov till stora mängder kortkedjade fettsyror. Fiberkällor med moderat jäsbarhet som till exempel sockerbetsfibrer ger upphov till kortkedjade fettsyror och hjälper till med att transportera maten genom tarmen. Fiberkällor med låg jäsbarhet som till exempel cellulosa hjälper enbart till att transportera mat genom tarmen. Kortkedjade fettsyror ger näring och stöd till cellerna i tarmväggen och stödjer på det sättet matsmältningen.

Vatten

Vatten är den mest viktiga delen av hundens dagliga intag. Utan vatten kan inte kroppen transportera foder, smälta ingredienser för energi, reglera temperaturen eller reglera avföringen.

Fett

Fett hittas i kött, fisk och växtolja. Fett fyller många viktiga kroppsfunktioner. Cellmembran är gjorda av fett. Fett hjälper också till att reglera t.ex. kroppstemperaturen eller kontrollera inflammationer. Fett är det grundläggande delen av lagrad energi i kroppen. Omega-3 fettsyror har också visat sig vara viktiga gällande blodkoagulering och mindre inflammationer.

Vitaminer och Mineraler

Vitaminer är ansvariga för att tillgodose funktioner som t.ex. skelettillväxt, blodkoagulering och energiproduktion. Vitamin A, D, E och K behöver fett för att absorberas in i kroppen och Vitamin B & C behöver vatten för att absorberas i kroppen. Mineraler supportrar skelettet och medverkar i nervernas funktion och muskelns kontraktion.