Överviktiga hundar: en nutritionsguide

Överviktig hund

Övervikt är ett vanligt problem för hundar. Att hitta anledningen och att följa ett viktnedgångsprogram kan leda till kontrollerad viktnedgång och viktunderhåll. Ett viktnedgångsprogram inkluderar din hunds foderintag samt träning.

Är din hund överviktig?

Hur vet man att ens hund är överviktig? Runt 40 procent av hundarna i Sverige är överviktiga, det vet dock inte de flesta av hundägarna för ens de tar sin hund till en veterinär av annan orsak. Hundens idealvikt varierar beroende på ras.

Du kan bedöma din hunds kondition genom att placera dina händer på varje sida av bröstkorgen. Känner du revbenen tydligt eller inte alls? Känner du dem inte alls är det ett gott tecken på att din hund är överviktig. Revbenen ska inte sticka ut men de ska kännas tydligt. Kan du inte känna revbenen tydligt eller att din hund inte har någon midja bör du kolla upp vikten. Oftast har veterinärerna en våg.

Hur gör jag skillnad?

En god start på viktminskning är att reducera kaloriintaget jämfört med tidigare rekommendation, minska sedan intaget var 2 – 3 vecka tills hunden går ner 1% per vecka. Det betyder att om din hund väger 30 kg så bör den gå ned 300 g per vecka.

Om du har gett ett stor mål varje dag som har stått framme hela tiden är det bra att prova att dela in den dagliga ransonen i fler små mål per dag (minst två måltider per dag) och ta bort det som inte har ätits efter 30 min.

Vad orsakar övervikt på hund?

Hundar ökar i vikt av samma anledning som vi människor gör, de äter fler kalorier än de använder. Idag delar de andra problem med sina ägare – brist på aktivitet. Många ägare är borta hela dagen och är ofta trötta när de kommer hem, vilket leder till att hunden får för lite motion. Är hunden gammal eller steriliserad/kastrerad blir deras ämnesomsättning långsammare och de behöver en mindre mängd foder.

Ägare kan även ge godis som har en hög energihalt. Oftast ges godis av flera familjemedlemmar och de berättar det sällan för varandra!

Hur kan jag hjälpa min hund att tappa vikt?

Att tappa vikt är inte lätt. De behöver bryta både ditt och din hunds mönster. Här är några förslag som kan hjälpa

  • Bestäm ett ”schema” inom familjen, hur hunden ska utfodras och när. (Känn dig inte skyldig att ge din hund godis, den är nämligen expert på att tigga).
  • Försök att hitta andra saker som din hund ser som belöning, kanske gillar den bollar eller andra leksaker?
  • Ta ut din hund på promenader oftare, bara 10 minuter mer kan hjälpa.
  • Dela den dagliga kosten på fler mål, det behövs energi att smälta foder. Bara att ge 1 mål mer än tidigare kan hjälpa.
  • Reducera din hunds vanliga fodergiva med 25% kan ge resultat, om hunden är lite överviktig.
  • Är din hund mer än 15% överviktig bör du prata med en veterinär eller annan foderkunnig personal om ett speciellt dietfoder. Dietfoder ska ha låg fetthalt och hög halt kolhydrater.

Ditt mål ska vara att göra din hund mer hälsosam så välj ditt dietfoder noggrant. Vissa dietfoder tillsätter massa fibrer för att göra så att hunden känner sig mätt. Detta kan leda till reducerad ämnesomsättning, stor matsäcksvolym, frekventa utomhusbesök och sämre hud- och pälskondition eftersom hunden inte får tillräckligt mycket fett och näring.

Försök att hitta ett foder som har normal fibernivå för att behålla din hunds matsmältningssystem i god kondition. Det bör ha högkvalitativt protein så din hund inte tappar muskelmassa och essentiella fettsyror för hud- och pälshälsan under dieten. När din hund har nått idealvikt kan du välja ett lightfoder.

Kom ihåg, din hund behöver din hjälp att tappa vikt och förbli frisk. Din insats att följa ett program som är rekommenderat av en veterinär kan göra en stor skillnad i din hunds hälsa och livslängd.