Utfodring för en sund hud- och pälshälsa

Hundpäls

Varför är foder viktigt för din hunds hud- och pälshälsa?

Näringsämnen som protein, fett, vitaminer och mineraler är viktiga för hudens hud- och pälshälsa. Avsikten med pälsen är att förhindra att saker som vatten och värme/kyla inte kommer åt hundens hud samt att t.ex. virus och bakterier inte når kroppen.

Pälsen utgörs nästan endast av protein. Om din hunds foder inte innehåller tillräckligt med proteiner av hög kvalitet kan pälsen bli torr, matt, känslig och skör. Hunden kan även fälla extra mycket.

Huden är gjord av släta celler som tätt packas tillsammans. Dessa celler har starkt membran som utgörs av protein och fett. Utan rätt mängd av dessa näringsämnen kan cellmembranen försvagas. Detta gör att vatten lättare tränger in och hundens försvar mot bakterier och virus försvagas.

Essentiella aminosyror och fettsyror

Proteiner hittar vi i både animaliska och vegetabiliska ingredienser. Animaliska proteiner innehåller alla essentiella aminosyror som vår hund behöver, till skillnad från vegetabiliska proteiner kan innehålla bara några få av dessa. Hundar är köttätare och behöver animaliska proteiner för att uppnå optimal hälsa.

Fett hittar vi också i både animaliska och vegetabiliska ingredienser. De tillgodogör hudens celler med fettsyror. Det finns två essentiella fettsyror för hundens hud- och pälshälsa. Linolsyra underhåller hudens och pälsens kondition. Utan tillräckligt med linolsyra kan hundens få torr päls, stor fällning, fet päls och stor mottaglighet till hudinflammationer. Hundar behöver också arakidonsyra för normal hud- och pälshälsa.

Båda dessa hittas i animaliska vävnader som djurfett, vegetabiliska oljor som t.ex. majs och sojabönor och i vitaminrika fiskoljor.

Vitaminer och mineraler för hud och päls

Vitaminer och mineraler är essentiella för underhållet av hälsosam hud och päls. Bästa sättet att tillhandahålla detta är genom en komplett och balanserad kost som innehåller en lämplig mängd essentiella vitaminer och mineraler hellre än genom kosttillskott.

Vitamin eller Mineral Vad den gör för hud- och pälshälsan
Vitamin A Viktig för hudens förnyelse
Vitamin E Skyddar hudceller från oxidationsförstörelse
Vitamin C Tillhandahåller en regelbunden reparation sår
Biotin Bidrar i utnyttjandet av proteiner
Riboflavin (B2) Viktig för fett och proteinämnesomsättningen
Zink Viktig för fett och proteinämnesomsättningen
Koppar

Ingår i vävnad, pigment och proteinsammansättningen

Förändringar i pälshälsan

Foder tros ofta vara faktorn när förändringar i hud- och pälshälsan noteras. De mest vanliga orsakerna till dessa förändringar är faktiskt årstid och livstadie. När det blir kallt väder får de flesta hundar en grov och tjock päls för att hålla kvar värmen och stänga ute kylan. När det börjar bli varmt så fäller de och får en tunnare päls.

De flesta hundvalpar föds med mjuk luddig päls, när de växer bildas en mycket grövre och tätare päls. Dräktiga och digivande hundar kan också visa en skillnad i pälskvalitet då de flesta gånger får stor hårfällning. Som med människor kan också hundens päls bli tunnare när de börjar bli äldre.