Utfodring för små & medelstora vuxna hundar

Små och stora hundar

Inte alla små och medelstora hundar har samma foderbehov. Att ge din hund ett speciellt foder för dess storlek och aktivitetsnivå är det lättaste sättet att vara säker på att han får en komplett och balanserad kost. En näringstät ingredienslista ser till att din hund tar upp alla essentiella näringsämnen. Eftersom en liten hund har en liten magsäck krävs det små portioner och att det då innehåller allt han behöver i den lilla portionen.

Speciella behov

Har din hund blivit kastrerad eller steriliserad? Får din hund inte tillräckligt med motion? Är din hund dräktig? Speciella behov som dessa påverkar din hunds naturliga krav. Mindre aktiva hundar eller hundar som har blivit kastrerade eller steriliserade kan ha en fallenhet att öka i vikt. Att kontrollera din hunds vikt är ett viktigt steg mot att behålla din hunds hälsa, som mot t.ex. diabetes eller ledproblem. Om du använder lightfoder kolla efter dessa saker:

  • En reducerad fettnivå som ändå ger de essentiella fördelarna för hud och päls.
  • L-karnitin, en viktig del som hjälper till att bränna fett och bygga muskler under en viktnedgång.
  • Speciella kolhydratsblandningar som underhåller energin.
  • Vitaminrik fiskolja för övergripande hälsa.

Dräktiga tikar har en speciellt ökat behov av näring. Komplett och balanserat valpfoder ger dräktiga och digivande tikar de extra som de behöver.

Välja foder

Små vuxna hundar behöver ett foder som erbjuder en komplett ingredienslista med essentiella ingredienser för hälsan och livskvaliteten:

  • Vitaminrik fiskolja för en hälsosam hud och en skinande päls.
  • Essentiella vitaminer och mineraler för att supporta immunförsvaret och underhåller en god hälsa.
  • Högkvalitativa animaliskt baserade källor för att supporta musklerna.
  • En fiberblandning för att underhålla maghälsan, stödjer din hunds förmåga att absorbera näring och reducera avföringsmängden.
  • Speciell kolhydratsblandning med hälsosam säd för att underhålla energi.

Dessa ingredienser är en del av nyckeln i ett bra foder. Titta efter dem i både torrfoder och blötmat när du väljer fodersort.

Att byta till ett seniorfoder

Till skillnad från stora hundar som ska gå över till ett maturefoder vid 5 år, är de små eller medelstora hundarna yngre i kroppen längre. Man räknar att de kan äta ett vanligt vuxenfoder tills de är 7 år. Faktiskt kan små hundar leva längre och trots det inte ha några åldersrelaterade sjukdomar  som ofta stora hundar har. Det är ändå viktigt att byta foder så att du kan förbereda hundens kropp på att bli gammal så att den håller sig i god hälsa och har ett fortsatt aktivt liv.