Varför animaliska proteiner är viktiga i hundfoder

Animaliska proteiner

Hundar behöver protein

Protein har många funktioner I kroppen men en av de viktigaste är att vara källa för aminosyrer som bildar hår, hud, naglar, muskler, sener, ligament och brosk. Proteiner spelar en viktig roll i hormonproduktionen.

Animaliska proteiner vs. vegetabiliska proteiner

Proteiner i hundfoder kan härstamma från animaliska källor, vegetabiliska källor eller en kombination av båda delarna. Animaliska proteinkällor av hög kvalité innehåller alla essentiella aminosyror som hunden behöver. Vegetabiliska proteinkällor innehåller däremot  inte alla av de essentiella aminosyror som hunden behöver. Vanliga animaliska proteinkällor som används i hundmat är kyckling, ägg, lamm, fisk och nöt.

Vanliga vegetabiliska proteinkällor i hundmat är vetegluten, majsgluten och soja.

Hundar utfodras bäst som köttätare

Även om hundar utfodras med dieter baserat på vegetabiliska proteiner, är inte hundar växtätare. Hunden är klassificerade som medlem av Canidae (hundsläktet). Hundsläktet omfattar varg, prärievarg, räv och schakal. Hundens förfäder och dens släktingar av idag jagar bytesdjur som föda.

Hunden anatomi och fysiologi är mycket lik sina förfäder och släktingars och anpassat för att utnyttja bytesdjur som föda. Deras stora hörntänder heter canine på latin och det ger upphovet till släktets namn Canidae. Mag- och tarmsystemet är kort och är inte anpassat för att smälta vegetabiliska produkter.

Animaliska proteiner av hög kvalitét hjälper hundar uppnå optimal hälsa.